KOKORI on uusi suomalainen yritys, joka tuottaa käsinpunottuja koreja suoran ja pitkäjänteisen yhteistyön kautta pohjoisghanalaisten kyläläisten kanssa. Toiminta perustuu korinpunojanaisten vastuulliseen toimeentulon tukemiseen reilulla tekijöiden työpanosta kunioittavalla palkkiolla ja sen kautta myös koko pienviljelijäyhteisön kestävään kehittämiseen. Korinpunonta on tärkeä lisätoimeentulolähde pienviljelijöille, jotka Pohjois-Ghanan pitkien kuivakausien aikana eivät voi viljellä maitaan. Kokorin koreja tuottaa tällä hetkellä noin 80 naisen punojaryhmä. Heille järjestetään myös punontakoulutuksia, jossa pääsevät kehittämään taitojaan. Korit on punottu erittäin tiheästi vahvasta ruokokasvista, jonka vuoksi ne ovat hyvin käyttöä kestäviä ja joustavia. Jokaisen korin tekeminen vaatii monen päivän työn ja lopputulos on aina tekijänsä luovuuden ja käsityötaidon näköinen uniikki yksilö.



Materiaali, josta korit valmistetaan, on Panicum-heinäkasveihin kuuluva sitkeä ruoko. Se kasvaa Ghanassa luonnonvaraisena. Materiaali valitaan poimimalla kukin ruoko käsin, karsimalla siistiksi ja kuivaamalla se auringossa usean päivän ajan. Kuivatessaan auringonvalossa se saa kauniin haalistuneen ja luonnollisen värinsä. Ennen kuin korin punominen aloitetaan, jokainen tarvittava ruoko on erikseen käsiteltävä. Ruoko halkaistaan kahteen osaan ja puolikkaat kierretään tiukasi toisiinsa yhteen kierteelle. Kun kori on punottu valmiiksi, työ viimeistellään leikkaamalla ruokojen päät siististi yksitellen pois. Yhden korin tekeminen on siis työ, johon voi muodosta ja punojan kokemuksesta riippuen mennä noin 3-4 päivästä kahteen viikkoon. Korinpunonta on käsityötaito, joka vaatii paljon aikaa ja antautumista, sinnikkyyttä ja luovuutta.

Carolina Runeberg on suorittanut kehitysmaatutkimuksen maisteriopinnot ja työskennellyt Ghanassa erilaisten kehitysyhteistyöprojektien parissa. Tutustuttuaan Pohjois-Ghanan korituotantoon ja ihastuttuaan ihmisten käsityötaitoihin, hän sai idean perustaa oman vastuullisen yrityksen, joka tukisi korinpunojanaisten yrittäjyyttä ja mahdollistaisi paikallisia yhteisöjä osallistavien kehityshankkeiden toteuttamisen ruohonjuuritasolla. Visiona oli, että toiminnassa yhdistyisi Carolinalle tärkeät asiat ja kiinnostuksen kohteet: kehitystyö, naisten voimaannuttaminen, sekä design ja luova suunnittelu. Tuotekehitystä työstettiin vuoden 2019 aikana mm. eri malleja suunnitellen ja erilaisia kasvivärjäysmenetelmiä kokeillen. Carolina viihtyy suunnittelutyön parissa, mutta hän haluaa että tuotekehitys on yhteistyötä, jossa kunnia tuotteen lopputuloksesta kuuluu aina käsityötaiteilijalle siis korinpunojalle itselleen. Carolina haluaakin rohkaista punojia käyttämään luovuuttaan ja keksimään omia korimalleja, jotka sitten kantavat tekijänsä nimeä. Joka kori on yksilöllinen käsityö, kahta samanlaista koria ei ole. Kokorin mallisto siis elää ja kehittyy jatkuvasti.
