KOKORI on suomalainen pienyritys, joka tuottaa käsinpunottuja koreja suoran ja pitkäjänteisen yhteistyön kautta pohjoisghanalaisten kyläläisten kanssa. Toiminta perustuu korinpunojanaisten vastuulliseen toimeentulon tukemiseen reilulla tekijöiden työpanosta kunnioittavalla palkkiolla ja sen kautta myös koko pienviljelijäyhteisön kestävään kehittämiseen. Kokorin koreja tuottaa tällä hetkellä noin 80 naisen punojaryhmä. Heille järjestetään myös punontakoulutuksia, jossa pääsevät kehittämään taitojaan. Korinpunonta on tärkeä lisätoimeentulolähde pienviljelijöille, jotka Pohjois-Ghanan pitkien kuivakausien aikana eivät voi viljellä maitaan. Korit on punottu erittäin tiheästi luonnonvaraisena kasvavasta vahvasta ruokokasvista, jonka vuoksi ne ovat hyvin käyttöä kestäviä ja joustavia. Jokaisen korin tekeminen vaatii monen päivän työn ja lopputulos on aina tekijänsä luovuuden ja käsityötaidon näköinen uniikki yksilö.

MATERIAALI, josta korit valmistetaan, on Panicum-heinäkasveihin kuuluva sitkeä ruoko. Se kasvaa Ghanassa luonnonvaraisena. Materiaali valitaan poimimalla kukin ruoko käsin, karsimalla siistiksi ja kuivaamalla se auringossa usean päivän ajan. Kuivatessaan auringonvalossa se saa kauniin haalistuneen ja luonnollisen värinsä.

Ennen kuin korin punominen aloitetaan, jokainen tarvittava ruoko on erikseen käsiteltävä. Ruoko halkaistaan kahteen osaan ja puolikkaat kierretään tiukaksi kierteelle eri tavoin. Kun kori on punottu valmiiksi, työ viimeistellään leikkaamalla ruokojen päät siististi yksitellen pois. Yhden korin tekeminen on siis työ, johon voi korin koosta, muodosta ja punojan kokemuksesta riippuen mennä noin 3-4 päivästä kahteen viikkoon. Korinpunonta on käsityötaito, joka vaatii paljon aikaa ja antautumista, sinnikkyyttä ja luovuutta.

Kaikki KOKORIn koreissa käytetyt värit ovat peräisin luonnonväreistä. Esimerkiksi punaiset sävyt saadaan kuivatuista durran lehdistä. Korien kahvojen ympärille käsin ommeltu nahka on paikallista vuohennahkaa. Myös nahat ovat kasvivärjättyjä. Nahka suojaa ja vahvistaa korin kahvoja. Korit ovat siis kokonaan luonnonmateriaaleista käsintehtyjä, ja niiden valmistuksessa ei ole käytetty mitään kemikaaleja.

KOKORIn perustaja Carolina Runeberg on suorittanut kehitysmaatutkimuksen maisteriopinnot ja työskennellyt Ghanassa erilaisten kehitysyhteistyöprojektien parissa. Tutustuttuaan Pohjois-Ghanan korituotantoon ja ihastuttuaan ihmisten käsityötaitoihin, hän sai idean perustaa oman vastuullisen yrityksen, joka tukisi korinpunojanaisten yrittäjyyttä ja yhteisöjen kestävää kehitystä ruohonjuuritasolla. Visiona oli, että KOKORIn toiminnassa yhdistyisi Carolinalle tärkeät asiat ja kiinnostuksen kohteet: kehitystyö, naisten voimaannuttaminen, sekä design ja sisustussuunnittelu. Carolina suunnitteli Kokorin korit pohjoismaiseen tyyliin sopiviksi, joissa korostuvat yksinkertaiset muodot ja kuviot sekä maanläheiset sävyt. Jokainen kori on kuitenkin yksilöllinen, omannäköinen käsityö – kahta samanlaista koria ei ole. KOKORIn mallisto siis elää ja kehittyy jatkuvasti.