KOKORI är ett finländskt småföretag som tillverkar handflätade korgar genom direkt, ansvarsfullt och långsiktigt samarbete med bybor i norra Ghana. Verksamheten grundar sig på rättvis betalning åt kvinnorna som flätar korgarna samtidigt som den stödjer en hållbar utveckling i småbrukarsamhällena. Eftersom norra Ghana har en mycket lång torrperiod är aktiviteter såsom korgflätning en viktig extra inkomstkälla för småbrukarna. Korgarna är tätt flätade av en stark, viltväxande stråväxt och är därför mycket elastiska och slitstarka. Varje korg är unik; ett resultat av flera dagars arbete och individuell hantverksskicklighet.

MATERIALET som korgarna är gjorda av är en en seg och stark stråväxt Panicum som växer vilt i mellersta Ghana. Varje strå plockas enskilt för hand och rensas från småstrån. Därefter låter man stråna torka i solljus under flera dagars tid tills de får sin vackert solblekta färg.

Innan man kan börja fläta en korg måste vartendaste strå bearbetas genom att dela det itu och sedan på olika sätt vrida ihop dem. När korgen är färdigflätad avslutas arbetet med att snyggt skära av stråändarna en efter en. Att fläta en korg är ett arbete som kan ta allt från 3–4 dagar till flera veckor, beroende på korgens storlek, form och flätarens erfarenhet. Korgflätning är en hantverksskicklighet som kräver mycket tid, engagemang, uthållighet och kreativitet. 

Alla färger som används i våra korgar kommer från naturfärger. T.ex. de röda nyanserna kommer från torkade durrablad. Lädret som sys för hand på korgarnas hangtag är lokalt getskinn, som även det är växtfärgat. Lädret skyddar och stärker handtagen. Våra korgar är alltså 100% naturliga. Inga kemikalier har använts under tillverkningen.

KOKORIs grundare Carolina Runeberg har studerat utvecklingsforskning och jobbat i Ghana med olika utvecklingssamarbetsprojekt. Efter att bekantat sig med korgtillverkningen i norra Ghana år 2019 och blivit förälskad i korgarna och hantverksskickligheten, bestämde hon sig att starta ett eget ansvarsfullt företag som skulle stödja korgflätarkvinnornas entreprenörskap och områdets utveckling på gräsrotsnivå. Carolinas vision var att KOKORIs verksamhet skulle kombinera utvecklingsarbete, främjandet av kvinnors egenmakt samt inredning och design. Carolina har designat korgar med enkla, vackra former och mönster och naturliga färger som passar in i nordisk stil. Varje korg är ett individuellt hantverk, ingen korg är den andra lik. KOKORIs kollektion lever och utvecklas därför ständigt.